Aloitusopas

Kohteesta XenoWiki
Versio hetkellä 12. toukokuuta 2019 kello 11.46 – tehnyt Tapsa (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kun liityt palvelimelle (play.xenocraft.ml), sinulta kysytään, haluatko käyttää palvelimen resurssipakettia. Resurssipaketin käyttäminen on lähes välttämätöntä, jotta pelistä saa jotain tolkkua. Oikealla kuvassa on esitetty esimerkiksi yksi kaupparuuduista resurssipaketin kanssa ja ilman.

Suosittelemme lämpimästi resurssipaketin käyttämistä. Se ei juurikaan muuta vanilla-tekstuureita, joten voit edelleen käyttää suosikkiresurssipakettiasi yhtä aikaa.

Saapuessasi Xenoon löydät itsesi keskeltä aloituslinnaa ja kylttien vallankumousta. Ensimmäisenä sinunkin pitää lukea säännöt ja tutustua pelin sisäiseen lainsäädäntöön. Vasta tämän jälkeen sinun kannattaa lähteä tutustumaan ympäristöön.

Perehdyttyäsi palvelimen sääntöihin voit aloittaa tutkailemaan ympärillesi. Tämä kannattaa, sillä saatat vahingossa missata jotain tärkeää! Spawnkylästä (Assik) löydät kaikki peruspalvelut sekä paljon hauskaa tekemistä.

Xeno?

Xeno on siis survival-pelipalvelin, jota on höystetty omilla ominaisuuksilla, ja jossa voi pelata roolipelihenkisesti. Xenossa on politiikkaa ja byrokratiaa, lakeja ja sääntöjä, julkishallinto, nimettyjä alueita ja paikkoja ja paljon muuta. Xeno ei sovi kaikille, eikä sen kuulukaan.

Jos haluat pelata palvelimella, jossa kaikki on tehty helpoksi ja jossa pääset leikkimään komennoilla ja moderneilla plugineilla, Xeno ei ole välttämättä sinulle. Pyrimme siihen, että pelaajien tarvitsee käyttää mahdollisimman vähän komentoja, ja että kaikelle tekemiselle on jokin looginen tarinan mukainen selitys, kuten rahajärjestelmä pankkien tai teleporttaaminen taikuuden avulla.

Kohti maailmaa!

Spawnkylän linna, eli tutummin Assik Villagen linnarakennus, on niin sanottu spawn, jonka alakerran portaaleista pääset liikkumaan muihin maailmoihin. Ylämaailma, Nether ja End ovat roolipelihenkisiä maailmoita, kun taas Creative-maailma on muuta sotkemista varten. Lainsäädäntö koskee vain ylämaailmaa (ja periaatteessa myös muita roolipelialueita).

Seuraava ohjeenpätkä käsittelee lähinnä survivalin pelaamista roolipelihenkisessä maailmassa. Jos tämä ei kiinnosta, voi suunnata myös creativeen spawn-linnan alakerrasta löytyvän portaalin kautta. Myöhemmin spawnin alakerrasta pääsee myös ns. hauskanpidolle osoitettuun maailmaan, jossa erinäisten pelien pelaaminen onnistuu. Tämä on kuitenkin vasta varhaisessa suunnitteluvaiheessa, koska kehittäjätiimi panostaa lähtökohtaisesti survival-maailmaan.

Spawnrautatie.jpg

Kun olet tutkinut linnan ja alkukylän, kannattaa varmaankin suunnata joko Farmilaan tai Aikoniin. Farmila on yhteisöllinen farmikylä, josta kaikki saavat hakea kasveja ja ruokaa, kunhan muistavat istuttaa aina uudet tilalle ja muutoin noudattaa ohjeita. Aikon on Assikin Kuningaskunnan pääkaupunki, josta löytyy muun muassa tori ja kierrätyskeskus, joista saattaa löytää syötävän lisäksi työkaluja ja arvokkaitakin tavaroita.

Palvelimella erilaista kaupankäyntiä harjoittavat pelaajat omissa kaupoissaan ja NPC-kauppiaat eri puolilla maailmaa. Varsinaista kaiken kattavaa "adminshoppia" ei Xenosta löydy, eikä sellaista tule.

Farmila

Nopein ja kätevin tapa lähteä liikkeelle on matkata rautateillä pois spawnkylästä (paras vaihtoehto on Aikon, jonne pääsee matkaamalla spawnkylän rautatieaseman 1. laiturilta vasemmalle). Kävelyn ystävät voivat seurata polkua läpi Assikin rautatieaseman kohti Farmilaa ja edelleen Åhlperää.

Rahaa?

Voit tallettaa rahasi pankkiin, ja myös nostaa ne sieltä. Oikeaklikkaa Pankkiiria avataksesi pankkiruudun.

Kun olet tappanut muutaman ensimmäisen mobin, saatat huomata reppusi täyttyvän keltaisista pyörylöistä. Ne ovat Xenejä, jotka näyttäytyvät arkielämässä kultahippuina. Xenit ovat palvelimen rahaa. Niitä voi nostaa ja tallettaa pankeissa, ja tilille talletettua rahaa voi automaattisesti käyttää hyödykkeiden ostamiseen.

Eri mobit pudottavat eri määriä Xenejä. Lähtökohtaisesti, mitä vaikeampaa tietyn mobin tappaminen on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se pudottaa enemmän rahaa. Rahamääriin lisätään pieni määrä satunnaisuutta riippuen mobista.

Kaupungeista ja kylistä löytyy kauppiaita joilta voi ostaa erinäisiä hyödykkeitä. Näitä ovat esimerkiksi Virvokekauppias, Työkalukauppias ja Ruokakauppias. Kauppiaiden ei ole kuitenkaan tarkoitus olla pääasiallinen keinosi hankkia materiaaleja tai ruokaa, vaan maailmassa pääsee pitkälle itse selviytymällä. Rahaa voi käyttää myös paikasta toiseen siirtymiseen Siirtäjävelhon avulla.

Jos haluat hankkia rahaa, voit esimerkiksi myydä tavaraa, perustaa yrityksen, rakentaa ja myydä taloja ja niin edelleen. Jutustele muiden pelaajien kanssa ja käytä hyväksesi kysynnän ja tarjonnan lakia. Voit myös kurkata Discord-serverille, josta löytyy esimerkiksi kaupankäynnille tarkoitettu osionsa.


Mihin saan rakentaa?

Rakentaa saat lähtökohtaisesti mihin tahansa paikkaan, joka

  • ei ole suojattu (jos pystyt rakentamaan, alue ei ole suojattu)
  • ei ole alle 30 palan päässä toisesta talosta/rakennuksesta (ei koske julkisia kyliä)
  • ei ole yksityinen (erikseen ilmoitettu kyltillä näkyvällä paikalla)
  • ei ole minkään lain suojaama tai itsehallinnollinen alue jossa rakentaminen on kiellettyä

Pelaaja-alueiden suojaaminen ei ole mahdollista. Palvelimen säännöt ovat kuitenkin aina pelaajan puolella, ja näin ollen esimerkiksi grieffaustapaukset ovat rangaistavia. Myös lainsäädäntö puhuu omaisuutesi puolesta, jos olet paikalla aktiivisesti. Jos huomaat talosi tai jonkin muun paikan olevan säpäleinä, katso paikan suuntaan sen lähettyvillä ja tee apulipuke komennolla /ticket [asia].


Hauskoja pelihetkiä!

Tutustu ihmeessä myös palvelimen Discord-kanavaan ([1]) sekä palvelimen muihin kyliin. Älä pelkää pyytää apua luottopelaajilta tai ylläpidolta.

Kannattaa tutustua myös näihin sivuihin: