Ero sivun ”Aloitusopas” versioiden välillä

Kohteesta XenoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 3: Rivi 3:
 
'''Tervetuloa Xenoon!''' Xeno on roolipelihenkinen survival-palvelin, jota on höystetty omilla pelimekaniikan muutoksilla ja lisäyksillä, kustomoiduilla tavaroilla ja työkaluilla sekä mukaansavetävällä pelimaailmalla. Xeno ei välttämättä sovi kaikille, joten tutustu ensin huolella.
 
'''Tervetuloa Xenoon!''' Xeno on roolipelihenkinen survival-palvelin, jota on höystetty omilla pelimekaniikan muutoksilla ja lisäyksillä, kustomoiduilla tavaroilla ja työkaluilla sekä mukaansavetävällä pelimaailmalla. Xeno ei välttämättä sovi kaikille, joten tutustu ensin huolella.
  
Kun liityt palvelimelle ('''play.xenocraft.ml'''), sinulta kysytään, haluatko käyttää palvelimen resurssipakettia. '''Resurssipaketin käyttäminen on lähes välttämätöntä, jotta saat pelistä jotain tolkkua.''' Oheisessa kuvassa on esitetty esimerkiksi yksi kauppiasruuduista resurssipaketin kanssa ja ilman.
+
Kun liityt palvelimelle ('''pelaa.xenomc.fi'''), sinulta kysytään, haluatko käyttää palvelimen resurssipakettia. '''Resurssipaketin käyttäminen on lähes välttämätöntä, jotta saat pelistä jotain tolkkua.''' Oheisessa kuvassa on esitetty esimerkiksi yksi kauppiasruuduista resurssipaketin kanssa ja ilman.
  
 
[[Tiedosto:Kayta resurssipakettia.jpg|thumb|Xenon resurssipaketti ei juurikaan muuta vanilla-tekstuureita, joten voit edelleen käyttää suosikkiresurssipakettiasi yhtä aikaa.]]
 
[[Tiedosto:Kayta resurssipakettia.jpg|thumb|Xenon resurssipaketti ei juurikaan muuta vanilla-tekstuureita, joten voit edelleen käyttää suosikkiresurssipakettiasi yhtä aikaa.]]

Versio 5. heinäkuuta 2019 kello 09.18

Tervetuloa Xenoon! Xeno on roolipelihenkinen survival-palvelin, jota on höystetty omilla pelimekaniikan muutoksilla ja lisäyksillä, kustomoiduilla tavaroilla ja työkaluilla sekä mukaansavetävällä pelimaailmalla. Xeno ei välttämättä sovi kaikille, joten tutustu ensin huolella.

Kun liityt palvelimelle (pelaa.xenomc.fi), sinulta kysytään, haluatko käyttää palvelimen resurssipakettia. Resurssipaketin käyttäminen on lähes välttämätöntä, jotta saat pelistä jotain tolkkua. Oheisessa kuvassa on esitetty esimerkiksi yksi kauppiasruuduista resurssipaketin kanssa ja ilman.

Xenon resurssipaketti ei juurikaan muuta vanilla-tekstuureita, joten voit edelleen käyttää suosikkiresurssipakettiasi yhtä aikaa.

Kun saavut Xenoon, löydät itsesi keskeltä Assikin kylän linnaa. Ensimmäisenä sinunkin pitää lukea säännöt. Sen jälkeen kannattaa tutustua lainsäädäntöön. Spawnilla on myös ohjeet, joiden avulla löydät esittelykierrokselle.

Xeno?

Xeno on siis survival-pelipalvelin, jota on höystetty omilla ominaisuuksilla, ja jossa voi pelata roolipelihenkisesti. Xenossa on politiikkaa ja byrokratiaa, lakeja ja sääntöjä, julkishallinto, nimettyjä alueita ja paikkoja, risteileviä rautateitä, kuplajuomaa, moukareita, soittimia ja paljon muuta. Xeno ei sovi kaikille, eikä sen ole tarkoituskaan.

Jos haluat pelata palvelimella, jossa kaikki on tehty helpoksi ja jossa pääset leikkimään komennoilla ja helppouksia tuovilla plugineilla, Xeno ei ole välttämättä sinulle.

Osana yhteiskuntaa

Assikin kylä

Xenossa vallitsee tietynlainen yhteiskunnan hierarkia. Xenon päähallintoalue on Assikin kuningaskunta, jonka hallintokylä on Assikin kylä (spawnkylä) ja pääkaupunki on Aikon. Nämä ovat niin sanottuja julkisia paikkoja, joihin pelaajat eivät voi rakentaa, mutta joilla on suuri merkitys yhteiskunnassa. Julkisista paikoista löytyy palveluita, kuten pankkeja, kauppoja ja muita yleishyödyllisiä rakennuksia ja laitteita.

Liikkeessä!

Osa maanpäällistä rataverkostoa

Xenossa et voi warppailla ympäriinsä miten haluat. Toki voit tuhlata rahasi siirtäjävelhoa käyttämällä, mutta yhtä kätevästi pääset paikasta toiseen myös laajan rautatieverkoston kautta. Lähes kaikissa julkisissa paikoissa sekä valtaosassa yksityisistä kylistä on rautatieasema tai -seisake. Kaikki rautatiet yhdistyvät käytännössä jotain kautta Aikonin rautatieasemalle, joka onkin rataliikennöinnin keskus.

Aikon on Assikin kuningaskunnan pääkaupunki.

Spawnkylästä kannattaa suunnata esimerkiksi farmilaan tai Aikonin kaupunkiin. Molempiin pääsee niin rautateitse, kävelemällä kuin siirtäjävelhon palveluita käyttämällä. Rautateillä matkustetaan pääasiassa vasenta raidetta, mutta jos lähdet liikkeelle asemalta, päädyt aina vasemmalle puolelle. Lukemalla laitureiden kylttejä ja ratakarttaa löydät helposti perille.

Farmilasta saat ilmaista ruokaa (pääasiassa kasviksia), ja esimerkiksi Aikonin kierrätyskeskuksesta muiden pelaajien tarpeettomia tavaroita. Niillä pääset hyvin alkuun.

Materiaalit ja sinä

Sepän työkalut

Xenossa kaikki ei toimi kuten perinteisesti Minecraftissa. Esimerkiksi metallien työstöön (metallikuutioiden, keritsimien, ämpäreiden ym. tekemiseen) tarvitset työpöydän viereen sepän työkalut.

Mihin saan rakentaa?

Rakentaa saat lähtökohtaisesti mihin tahansa paikkaan, joka

  • ei ole suojattu (jos pystyt rakentamaan, alue ei ole suojattu)
  • ei ole alle 30 palan päässä toisesta talosta/rakennuksesta (ei koske julkisia kyliä)
  • ei ole yksityinen (erikseen ilmoitettu kyltillä näkyvällä paikalla)
  • ei ole minkään lain suojaama tai itsehallinnollinen alue jossa rakentaminen on kiellettyä

Pelaaja-alueiden suojaaminen ei ole mahdollista. Palvelimen säännöt ovat kuitenkin aina pelaajan puolella, ja näin ollen esimerkiksi grieffaustapaukset ovat rangaistavia. Myös lainsäädäntö puhuu omaisuutesi puolesta, jos olet paikalla aktiivisesti. Jos huomaat talosi tai jonkin muun paikan olevan säpäleinä, katso paikan suuntaan sen lähettyvillä ja tee apulipuke komennolla /ticket [asia].


Rahaa kaikkialla!

Assikin kylän pankin tiski

Xenossa voi myydä ja ostaa hyödykkeitä valuuttaa vastaan. Virallinen valuutta on Xeni, joka muistuttaa kultahippua. Xenejä saat esimerkiksi tappamalla monstereita, perustamalla kaupan tai hankkimalla töitä yksityisiltä henkilöiltä tai julkishallinnolta.


Mitä vielä?

Kaikkea Xenoon liittyvää ei voi selostaa yhdellä sivulla. Tutustu siis wikin muihinkin osioihin!

Tutustu ihmeessä myös palvelimen Discord-kanavaan (https://xenocraft.ml/discord) sekä palvelimen muihin kyliin. Älä pelkää pyytää apua luottopelaajilta tai ylläpidolta.

Lisäksi wikistä löytyy sivuja, jotka liittyvät metatietoon (roolipelin ulkopuolisiin asioihin).